PTB Nickel wybudował nowy biurowiec sieci Piotr i Paweł

piotr i_pawelBlisko 200 pracowników sieci supermarketów Piotr i Paweł już wkrótce rozpocznie pracę w nowym biurowcu spółki w Poznaniu. 23 czerwca, po niespełna roku od rozpoczęcia budowy, firma PTB Nickel przekazała gotowy obiekt inwestorowi.

 

3 miesiące przed terminem na poznańskich Podolanach wyrósł nowoczesny budynek o powierzchni 4,1 tys. m2 i kubaturze 17 tys. m3 wraz z niezbędną infrastrukturą zewnętrzną. Jego projekt przygotowało biuro architektoniczne Dementi.

 

Nowy biurowiec Piotra i Pawła to kolejna zakończona z sukcesem inwestycja w portfolio PTB Nickel, firmy budowlanej specjalizującej się m.in. w realizacji nowoczesnych obiektów biurowych, usługowych i magazynowych. Poznańska sieć supermarketów jest jedną z najszybciej rozwijających się spółek w swojej branży, wyróżnioną m.in. tytułem Marketu Roku 2016. Jej obroty wyniosły w 2015 roku ponad 2 mld zł. W 134 sklepach w ponad 60 miastach w całej Polsce Piotr i Paweł oferuje asortyment ok. 18 tys. pozycji. W nowoczesnym biurowcu, zlokalizowanym przy ul. Druskienickiej 12, komfortowe warunki do pracy znajdzie prawie 200 pracowników sieci.

 

Zgodnie z umową z Piotrem i Pawłem, rozpoczętą w czerwcu ub.r. inwestycję mieliśmy zrealizować w ramach generalnego wykonawstwa do końca III kwartału tego roku. Dzięki wyjątkowo udanej, wręcz wzorcowej współpracy z przedstawicielami sieci, nowy biurowiec wybudowaliśmy aż 3 miesiące przed zaplanowanym terminem. Budowa zakończyła się w maju, a już 23 czerwca, po bezusterkowym odbiorze, przekazaliśmy gotowy budynek inwestorowi. Prowadzenie inwestycji dla jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce było dla nas ogromnym wyróżnieniem. Mamy w naszym portfolio szereg podobnych obiektów, wybudowanych w ostatnich latach na zlecenie m.in. parków technologicznych YouNick, Eureka i Inea Park, firm Matex i Amigo czy Inkubatora Biznes i Nauka. Cieszymy się, że do tego grona dołączył w tym roku biurowiec sieci Piotr i Paweł – mówi Michał Nickel, prezes PTB Nickel.

 

Nowy biurowiec Piotra i Pawła to 4-kondygnacyjny budynek o powierzchni 4,1 tys. m2. Poza nowoczesnymi biurami w obiekcie znalazła się recepcja, pomieszczenia techniczne oraz pomieszczenia pomocnicze, w tym m.in. serwerownia, aneksy kuchenne, sanitariaty i garderoby, a na drugim piętrze dodatkowo sale konferencyjne. Na działce o pow. ponad 6,6 tys. m2 poza budynkiem biurowo-usługowym PTB Nickel wybudował także całą infrastrukturę techniczną: prawie 4 tys. m2 dróg dojazdowych i chodników, w tym 100 naziemnych miejsc postojowych, stację transformatorową oraz wewnętrze sieci sanitarne, elektryczne i teletechniczne.

 

Nowy biurowiec Piotra i Pawła wyróżnia się w okolicy nietuzinkową bryłą, zaprojektowaną przez poznańskie biuro architektoniczne Dementi. Największym atutem budynku jest prosta, nowoczesna i niezwykle estetyczna elewacja, wykonana w formie elewacji wentylowanej, wykończona grafitowymi płytkami ceramicznymi oraz pilastrami z płyt aluminiowych w kolorze kremowym. Na elewacji umieszczono specjalne wcięcie, które obejmuje nowocześnie wyposażone sale konferencyjne. Jej dodatkowym elementem jest również subtelne, ale rzucające się w oczy oświetlenie - podobnie jak oświetlenie wewnątrz i wokół budynku starannie dobrane przez inwestora. Na dachu biurowca wybudowaliśmy taras z przeszkloną balustradą, z przepięknym widokiem na Poznań i Suchy Las, który z pewnością stanie się dla pracujących w nim osób jedną z ulubionych stref relaksu – wyjaśnia Filip Siudziński, kierownik projektu w PTB Nickel.

 

Nowy obiekt Piotra i Pawła został wyposażony we wszystkie instalacje niezbędne do prawidłowego i ergonomicznego funkcjonowania nowoczesnego biurowca. Zamontowano w nim m.in. mechaniczną wentylację pomieszczeń z odzyskiem ciepła, a w salach konferencyjnych system sterowania oświetleniem wraz z czujnikami jego natężenia. W biurowcu zastosowano także system grzewczo-chłodniczy VRF. Eliminuje on klasyczne elementy grzewcze z pola widzenia użytkowników, a sterowanie ogrzewaniem i klimatyzacją odbywa się za pomocą przycisków umieszczonych na łatwym w obsłudze panelu ściennym. Pomiędzy piętrami pracownicy Piotra i Pawła będą przemieszczać się pochodzącą z limitowanej serii „Pure Edition" windą firmy OTIS, wyposażoną w interaktywny wyświetlacz i w pełni dostosowaną do potrzeb osób niepełnosprawnych.